Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van M-TEC Nederland B.V.
Artikel 1: Begripsbepalingen
- M-TEC: M-TEC Nederland B.V.
- De dealer: degene die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf en die met M-TEC Nederland B.V. een koopovereenkomst tot levering van zaken sluit en/of bestelling(en) tot levering van goederen verricht.
- Inkooporganisatie: een aantal ondernemingen uit dezelfde branche die goederen gezamenlijk inkopen.
- Producten: de door M-TEC te leveren goederen.
- Installateurs: Klanten en/of leden van distributeurs en inkooporganisaties
- Opleidingen: door M-TEC op verzoek van distributeurs of inkooporganisaties aan hun klanten en/of leden ten behoeve van hun installateurs te verzorgen opleidingen in de techniek en commercie van door M-TEC te leveren producten.
Artikel 2: Toepasselijkheid
2.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle door M-TEC Nederland B.V., gevestigd te Groningen aan de Koldingweg 8 (9723 HK), verder te noemen verkoper, met haar wederpartij, verder koper genaamd, gesloten overeenkomsten, dan wel daaruit voortvloeiende overeenkomsten, alsmede op alle door verkoper gedane aanbiedingen, dan wel verstrekte adviezen en ten behoeve van installateurs door M-TEC te verzorgen opleidingen.
2.2 De onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met verkoper, voor de uitvoering waarvan door verkoper derden dienen te worden betrokken.
2.3 Deze algemene voorwaarden zijn eveneens geschreven voor de medewerkers van verkoper en zijn directie.
2.4 Door M-TEC opdracht tot levering van goederen te geven, geeft de dealer dan wel de inkooporganisatie aan bekend te zijn met de inhoud van de algemene voorwaarden en worden deze door hem aanvaard.
2.5 De dealer of inkooporganisatie, met wie eenmaal op de onderhavige voorwaarden werd gecontracteerd, verklaart zich ermee akkoord, dat deze voorwaarden eveneens van toepassing zullen zijn op de vervolgbestellingen of nieuwe door hem met M-TEC te sluiten overeenkomsten.
2.6 M-TEC wijst de toepasselijkheid van algemene voorwaarden van de dealer of inkooporganisatie uitdrukkelijk van de hand.
2.7 Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nie tig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijft het overigens in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing. Verkoper en koper zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepalingen in acht worden genomen.
2.8 Indien onduidelijkheid bestaat omtrent de uitleg van één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden, dan dient de uitleg plaats te vinden ‘naar de geest’ van deze bepalingen.
2.9 Indien zich tussen partijen een situatie voordoet die niet in deze algemene voorwaarden geregeld is, dan dient deze situatie te worden beoordeeld naar de geest van de algemene voorwaarden.
2.10 Indien verkoper niet steeds strikte naleving van deze voorwaarden verlangt, betekent dit niet dat de bepalingen daarvan niet van toepassing zijn, of dat verkoper in enigerlei mate het recht zou verliezen om in andere gevallen de stipte naleving van de bepalingen van deze algemene voorwaarden te verlangen.
Artikel 3: Offertes en aanbiedingen
3.1 Alle offertes en aanbiedingen van verkoper zijn vrijblijvend, tenzij in de offerte een termijn voor aanvaarding is gesteld. Een offerte of aanbieding vervalt indien hetgeen waarop de offerte of de aanbieding betrekking heeft in de tussentijd niet meer beschikbaar is.
3.2 Verkoper kan niet aan zijn offertes of aanbiedingen worden gehouden indien de koper redelijkerwijs kan begrijpen dat de offertes of aanbiedingen, dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevatten. Dit geldt eveneens voor druk- of zetfouten, dan wel maatvoering, fouten in modellen en tekeningen welke door de fabrikant ten behoeve van het product beschikbaar zijn gesteld.
3.3 De ten tijde van het tot stand komen van een overeenkomst verstrekte prijzen zijn gebaseerd op de op dat moment geldende materiaal- en grondstofprijzen, salarissen, sociale lasten, vervoerskosten, brandstofprijzen et cetera en exclusief belastingen dan wel andere heffingen. Een verhoging of verlaging in één of meerdere der kostenfactoren kan door verkoper worden verrekend.
3.4 De offertes van verkoper zijn geldig gedurende een termijn van één maand na dagtekening van de offerte, tenzij anders vermeld.
3.5 De overeenkomst komt tot stand zodra de acceptatie van het aanbod de leverancier heeft bereikt.
3.6 Indien de aanvaarding (al dan niet op ondergeschikte punten) afwijkt van het in de offerte of de aanbieding opgenomen aanbod dan is verkoper daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt dan niet overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij verkoper schriftelijk anders aangeeft.
3.7 Een samengestelde prijsopgave verplicht verkoper niet tot het uitvoeren van een gedeelte van de overeenkomst tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs. Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor toekomstige orders.
3.8 De aanbiedingen geven slechts een indicatie van een product, berekening en/of prijs, maar niet altijd van de exacte uitvoering en/of prijs van het product. Hier kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend voor wat betreft de berekening van de eindprijs na uitvoering van de opgedragen werkzaamheden.
3.9 Afbeeldingen, catalogi, technische specificaties, dan wel andersoortige gegevens, geven voorts een algemene voorstelling van de door verkoper gevorderde artikelen en kunnen nimmer als een garantie gelden.
3.10 De auteursrechten op door verkoper verstrekte afbeeldingen, tekeningen, schema’s en ontwerpen, alsmede in het algemeen op hetgeen door verkoper wordt gepubliceerd, komen uitsluitend aan verkoper toe. Zonder toestemming van verkoper mogen deze publicaties of hun inhoud noch geheel, noch gedeeltelijk, in welke vorm ook, ter beschikking van derden worden gesteld.
Artikel 4 Verhouding M-TEC met de dealer of inkooporganisatie
De dealer of inkooporganisatie zal zijn activiteiten zelfstandig en voor eigen rekening en risico uitvoeren zonder dat er sprake is van enige vorm van ondergeschiktheid aan M-TEC. De dealer of inkooporganisatie kan in geen geval worden aangemerkt als werknemer of als agent van M-TEC.
Artikel 5 Verplichtingen van de dealer of inkooporganisatie
5.1 De dealer of inkooporganisatie zal zich als een goed distributeur dan wel goede inkooporganisatie inspannen voor de verkoop van de producten aan zijn klanten.
5.2 De dealer of inkooporganisatie zal niet doorverkopen aan andere vestigingspunten, eigen locaties of locaties van derden, zonder schriftelijke toestemming van M-TEC.
5.3 De dealer of inkooporganisatie is niet bevoegd de rechten uit deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk aan een derde over te dragen, anders dan na van M-TEC verkregen schriftelijke toestemming.
5.4 De dealer of inkooporganisatie zal zich onthouden van het wijzigen van producten of van de daarop aangebrachte (beeld)merken.
5.5 In geval van dreigende liquidatie of opheffing van zijn bedrijf is de dealer verplicht M-TEC daarvan zo spoedig mogelijk in kennis te stellen.
Artikel 6: Prestatie
Als onderdeel van het verkregen (exclusieve) verkooprecht is de dealer of de inkooporganisatie verplicht een voor een goede verkoop noodzakelijke adequate voorraad aan te houden om te kunnen tonen aan haar (potentiële) cliënten, zulks uitsluitend ter beoordeling van M-TEC.
Artikel 7: Verplichtingen M-TEC
7.1 M-TEC zal gedurende de looptijd van de overeenkomst de dealer of de inkooporganisatie promotiemateriaal met betrekking tot de producten, in redelijke hoeveelheid tegen redelijke prijzen ter beschikking stellen.
7.2 M-TEC zal de door de dealer of de inkooporganisatie geplaatste orders met betrekking tot de producten zo goed mogelijk uitvoeren.
7.3 M-TEC zal gedurende de looptijd van de overeenkomst de dealer of de inkooporganisatie regelmatig inlichten omtrent ontwikkelingen ten aanzien van de producten.
Artikel 8: Levering, levertijd en emballage
8.1 Alle zaken reizen voor risico van de verkoper en levering wordt geacht te hebben plaatsgevonden door aanbieding van de zaken op de overeengekomen plaats, dan wel ter beoordeling van verkoper franco op wagen, voor zover de auto van verkoper (dan wel van de door verkoper ingeschakelde vervoerder) kan rijden, zulks ter beoordeling van de chauffeur. Verkoper is vrij in de keuze van het transportmiddel en koper is immer gehouden diens medewerking te verlenen aan de afleveringshandeling.
8.2 Een bij de aflevering verstrekt document wordt geacht de hoeveelheid en hoedanigheid der zaken juist weer te geven, tenzij koper eventuele bezwaren terstond schriftelijk kenbaar maakt aan verkoper. Koper is gehouden de zaken bij ontvangstneming op hoeveelheid en hoedanigheid te controleren.
8.3 Opgegeven levertijden gelden immer als te zijn gedaan bij benadering en nimmer als een fatale termijn. Indien partijen geen levertijd zijn overeengekomen, dient koper verkoper schriftelijk een termijn te vergunnen van minimaal één maand om alsnog te presteren, alvorens zich te kunnen beroepen op overschrijding van de levertijd. Verkoper zal steeds trachten een opgegeven levertijd zoveel mogelijk na te komen, doch overschrijding daarvan kan nimmer tot aansprakelijkheid leiden van verkoper, behoudens in geval van opzet of grove schuld, noch heeft koper het recht de bestelling te annuleren, dan wel de ontvangst van de zaken te weigeren.
8.4 Koper heeft niet het recht geleverde zaken aan verkoper te retourneren, behoudens althans binnen zes weken na levering, zulks echter uitsluiteind na voorafgaande schriftelijke toestemming van de verkoper. Indien verkoper met retourzending instemt, is verkoper gerechtigd 25% van het netto-goederenbedrag aan koper in rekening te brengen met een minimum van €25,– per keer, zulks in verband met verwerkingskosten.
8.5 Tenzij de zaken door verkoper worden geleverd in een fabrieksverpakking waarvoor verkoper niet wordt belast door de eigen leverancier, worden de verpakkingskosten door verkoper extra in rekening gebracht.
8.6 Door verkoper berekende emballage wordt voor de volle prijs gecrediteerd, mits deze in goede staat en binnen één maand na de datum van de betrokken factuur vrachtvrij is geretourneerd.
Artikel 9: Overmacht
9.1 De leveringstermijn als bedoeld in deze algemene voorwaarden wordt verlengd met de periode, gedurende welke de verkoper door overmacht is verhinderd aan zijn verplichtingen te voldoen.
9.2 Verkoper aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade wegens overschrijding van de overeengekomen leveringstermijn als gevolg van gewijzigde omstandigheden en/of overmacht.
9.3 Verkoper is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens de wederpartij indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.
9.4 Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan, naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buitenkomende oorzaken, voorzien of niet-voorzien, waarop verkoper geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor verkoper niet in staat is zijn verplichtingen na te komen. Dit kan enerzijds zijn dat verkoper niet in staat is om op tijd ter plekke te geraken door eigen machine-uitval of door slecht begaanbare wegen. Anderzijds kan verkoper de uitvoering van de overeenkomst ook opschorten als het leveren van grondstoffen c.q. materialen, en/of gereedschappen gestaakt is om redenen buiten de invloedsfeer van verkoper om, zoals bijvoorbeeld werkstakingen bij toeleveranciers of transporteurs. Ook kan verkoper de uitvoering van de overeenkomst opschorten in verband met te lage buitentemperaturen of teveel vocht nabij of op de plek van uitvoering. Verkoper heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen indien de omstandigheid die (verdere) nakoming van de overeenkomst verhindert, intreedt nadat verkoper zijn verbintenis had moeten nakomen.
9.5 Verkoper kan gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden, dan is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de koper.
9.6 Indien verkoper ten tijde van het intreden van overmacht zijn verplichtingen uit de overeenkomst inmiddels gedeeltelijk is nagekomen of deze zal kunnen nakomen en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is verkoper gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te factureren. De koper is gehouden deze factuur te voldoen als ware er sprake van een afzonderlijke overeenkomst.
Artikel 10: Eigendomsvoorbehoud
10.1 Alle geleverde zaken blijven eigendom van verkoper, totdat verkopers vordering ter zake de geleverde zaken, verschuldigd geworden rente en incassokosten daaronder begrepen, volledig door koper zullen zijn voldaan.
10.2 Koper is niet gerechtigd zaken, waarop het eigendomsvoorbehoud rust, aan derden in eigendom te doen overgaan, of deze zaken door enige overeenkomst of handeling aan derden pandrecht of enig ander zekerheidsrecht te verschaffen.
Artikel 11: Doorlevering
Zonder voorafgaande toestemming van verkoper is het de dealer of de in- kooporganisatie niet toegestaan om goederen die van verkoper zijn aangekocht aan andere wederverkopers door te leveren.
Artikel 12: Betaling en incassokosten
12.1 Betaling dient te geschieden binnen 30 dagen na factuurdatum op een door verkoper aan te geven bank-of girorekening. Verkoper is gerechtigd om periodiek te factureren.
12.2 Koper is verplicht om de overeengekomen prijs, zoals in de betalingscondities vastgelegd, integraal te betalen zonder enig bedrag wegens een door hem gestelde tegenvordering in mindering te brengen, terwijl de koper evenmin enig recht op verrekening toekomt.
12.3 Indien de koper in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, dan is deze van rechtswege in verzuim. De koper is alsdan een rente verschuldigd van 1% per maand, tenzij de wettelijke rente hoger is, in welk geval de wettelijke rente verschuldigd is. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat de koper in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledig verschuldigde bedrag.
12.4 Verkoper heeft het recht de door de koper gedane betalingen te laten strekken in de eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente.
12.5 Verkoper kan, zonder daardoor in verzuim te komen, een aanbod tot betaling weigeren, indien de koper een andere volgorde voor de toerekening van de betaling aanwijst. Verkoper kan volledige aflossing van de hoofdsom weigeren, indien daarbij eveneens de opengevallen en lopende rente en incassokosten worden voldaan.
12.6 Bezwaren tegen de hoogte van een factuur schorten de betalingsverplichting niet op.
12.7 Indien de koper in gebreke of in verzuim is in de (tijdige) nakoming van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van de koper. De buitengerechtelijke kosten worden berekend op basis van hetgeen op dat moment in de Nederlandse incassopraktijk gebruikelijk is. Deze kosten bedragen minimaal tien procent van het factuurbedrag, met een minimum van €250,00. Indien leverancier echter hogere kosten ter incasso heeft gemaakt die redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen de werkelijk gemaakte kosten voor vergoeding in aanmerking. De eventuele gemaakte gerechtelijke en executiekosten zullen eveneens op de koper worden verhaald. De koper is over de verschuldigde incassokosten eveneens rente verschuldigd.
12.8 Indien koper in staat van faillissement wordt verklaard, hem surseance van betaling wordt verleend, tot liquidatie van zijn bedrijf overgaat, beslag op diens goederen of een gedeelte daarvan wordt gelegd, is verkoper gerechtigd ongeacht enig getroffen regeling, dan wel niet verstreken betalingstermijnen reeds geleverde zaken terug te nemen, c.q. is zijn vordering ineens opeisbaar, dan wel heeft verkoper het recht de overeenkomst, eventueel voor het nog niet uitgevoerde gedeelte, door eenvoudige mededeling en zonder dat rechterlijke tussenkomst vereist zal zijn, te ontbinden, een en ander onverminderd verkopers recht op vergoeding van schade, gederfde winst, interest en ontstane kosten daaronder begrepen.
12.9 Zolang koper niet volledig aan diens betalingsverplichting heeft voldaan, is verkoper niet gehouden verdere leveranties te doen, hetgeen evenzeer geldt voor naar het oordeel van verkoper verminderde kredietwaardigheid van koper. Te allen tijde heeft verkoper het recht zekerheid voor de betaling van leveranties te verlangen, terwijl verkoper bij gebreke van een verlangde zekerheidsstelling gerechtigd is de overeenkomst, ook voor zover nog niet uitgevoerd, te annuleren, zulks zonder enigerlei gehoudenheid tot schadevergoeding.
Artikel 13: Aansprakelijkheid
13.1 Indien verkoper aansprakelijk mocht zijn, dan is deze aansprakelijkheid beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld.
13.2 Verkoper is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat verkoper is uitgegaan van door of namens de koper verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
13.3 Verkoper is niet aansprakelijk voor druk-, zet-of maatvoering, fouten in modellen of tekeningen welke door de fabrikant ten behoeve van het product beschikbaar zijn gesteld.
13.4 Verkoper is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade.
13.5 Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:
– de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden;
- de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van de verkoper aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan verkoper toegerekend kunnen worden;
- redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de wederpartij aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.
13.6 Verkoper is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfs-of andersoortige stagnatie.
13.7 Indien verkoper aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade, dan is de aansprakelijkheid van leverancier beperkt tot maximaal de factuurwaarde van de order, althans tot dat gedeelte van de order waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft, met een maximum van €2.500,– exclusief btw.
13.8 De aansprakelijkheid van verkoper is in ieder geval steeds beperkt tot het bedrag der uitkering van zijn verzekeraar in voorkomend geval.
13.9 De in dit artikel opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van verkoper of zijn leidinggevende ondergeschikten.
13.10 Mededelingen zijdens verkoper betrekkelijk tot de kwaliteit of andere eigenschappen van de gevoerde producten binden verkoper eerst, nadat deze schriftelijk zijn gedaan met de onmiskenbare bedoeling een garantie te verstrekken. Elke aansprakelijkheid voor schade, zowel directe, als indirecte, ontstaan ten gevolge van samenstelling of kwaliteit van de door verkoper geleverde producten wordt uitdrukkelijk uitgesloten, voor zover deze althans niet het gevolg is van opzet of grove schuld aan de zijde van verkoper. Verkoper dient immer de gelegenheid te worden gegund alsnog naar behoren te leveren, c.q. te presteren.
13.11 Advisering en de verzorging door verkoper van opleidingen als omschreven in artikel 1 van deze algemene voorwaarden geschiedt te allen tijde naar beste kunnen en weten en kan nimmer aanleiding geven tot enigerlei aansprakelijkheid voor welke schade dan ook.
13.12 Door verkoper geleverde producten, zijn naar beste kunnen en weten vervaardigd.
13.13 Ter zake van toepassing door koper van door verkoper geleverde producten, noch ter zake onoordeelkundige gebruik, noch ten aanzien van gebruik niet overeenkomstig het doel, wordt enigerlei aansprakelijkheid, ook niet voor eventuele gevolgschade, aanvaard.
13.14 Ingeval door verkoper geleverde producten niet deugdelijk mochten functioneren, dient koper verkoper te allen tijde in de gelegenheid te stellen om voor herstel, dan wel vervanging zorg te dragen. Verkoper is in geen geval tot meer gehouden, dan tot herlevering, dan wel tot vergoeding van een schade, welke nimmer hoger zal zijn dan het bedrag waarop verkoper krachtens de door haar afgesloten aansprakelijkheidsverzekering rechten kan doen gelden. Iedere verdergaande aansprakelijkheid wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
Artikel 14: Garantie
14.1 Verkoper zal na de aflevering optredende gebreken die zich binnen 2 jaar na aankoop door de dealer of de inkooporganisatie voordoen en welke moeten worden toegeschreven aan een gebrekkige hoedanigheid van de afgeleverde zaken, met bekwame spoed vervangen. Een (kopie-) aankoopnota dient hiertoe te worden overgelegd. Indien vervanging van een enkel onderdeel niet mogelijk is zal een vervangend gelijkwaardig artikel worden geleverd. Deze garantie geldt alleen voor goederen, die nog in de oorspronkelijke staat verkeren en die niet door derden zijn gerepareerd, gewijzigd of verwerkt.
14.2 De dealer of inkooporganisatie dient op haar beurt de in lid 13.1 genoemde garantie schriftelijk aan haar klant te melden, op straffe van verval van de garantieaanspraken van de dealer of inkooporganisatie.
14.3 De in lid 13.1 omschreven garantie gaat in na het registreren van het door verkoper geleverde product via de website van M-TEC Nederland B.V.
14.4 De in lid 13.3 bedoelde registratie van het door verkoper geleverde product door de installateur dient te geschieden binnen 4 weken na de eerste inbedrijfstelling van het door verkoper geleverde product. Indien deze registratie achterwege blijft, geldt de productiedatum van het door verkoper geleverde product als bepalend.
14.5 Garantie betreft productgarantie. Verkoper levert nieuwe onderdelen of nieuwe producten. Kosten gemoeid met het vervangen daarvan zijn voor risico koper.
Artikel 15: Risico-overgang
Het risico van beschadiging of waardevermindering van het geleverde gaat op de koper over op het moment waarop zaken in de macht van koper worden gebracht.
Artikel 16: Reclames
16.1 Eventuele reclames dienen op straffe van verval van aanspraken binnen een redelijke termijn, doch uiterlijk binnen acht dagen na ontvangst van de zaken schriftelijk aan verkoper kenbaar te worden gemaakt. Elk recht op reclame vervalt, indien de zaken door koper in gebruik zijn genomen, dan wel door koper zijn doorverkocht.
16.2 In geval van verborgen gebreken, dan wel van gebreken, welke bij normale oplettendheid niet terstond door koper worden geconstateerd, vervalt ieder recht van reclame, indien tussen levering en reclame een periode is verstreken van drie maanden.
16.3 Bij een eventuele reclame is koper verplicht verkoper in de gelegenheid te stellen de gestelde ondeugdelijkheid te onderzoeken, bij gebreke waarvan ieder recht op reclame komt te vervallen. Mocht de reclame door verkoper gerechtvaardigd worden geacht, dan is deze nimmer tot meer gehouden dan tot gratis herleving dan wel het betalen van een vergoeding tot ten hoogste het gefactureerde bedrag.
Artikel 17: Vrijwaring
17.1 Koper vrijwaart verkoper voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan een ander dan aan verkoper toerekenbaar is.
17.2 Indien verkoper uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is koper gehouden om verkoper zowel buiten als in rechte bij te staan en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht koper in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is verkoper, zonder ingebrekestelling gerechtigd zelf daartoe over te gaan. Alle kosten en schade aan de zijde van verkoper en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van koper.
Artikel 18: Doorlevering
Zonder voorafgaande toestemming van verkoper is het de dealer over inkooporganisatie niet toegestaan om goederen die van verkoper zijn aangekocht aan andere wederverkopers door te leveren.
Artikel 19: Annulering door dealer of inkooporganisatie
Annulering van een geplaatste bestelling kan slechts plaatsvinden voor zover verkoper schadeloos gesteld wordt. Indien het goederen betreft die speciaal in opdracht van de dealer of de inkooporganisatie vervaardigd zijn is annulering of teruggave niet mogelijk.
Artikel 20: Opzegging en ontbinding van het dealerschap dan wel de samenwerking met de inkooporganisatie
20.1 Indien een overeenkomst welke naar zijn aard en inhoud niet door volbrenging daarvan eindigt, voor onbepaalde tijd is aangegaan, kan deze door elk der partijen na goed zakelijk overleg en onder opgave van redenen door schriftelijke opzegging worden beëindigd. Indien tussen partijen geen uitdrukkelijke opzegtermijn is overeengekomen, dient bij de opzegging een redelijke termijn in acht te worden genomen. Partijen zullen wegens opzegging nimmer tot enige schadevergoeding zijn gehouden.
20.2 Aan elk der partijen komt de bevoegdheid tot ontbinding van de overeenkomst slechts toe indien de andere partij, na daartoe in gebreke te zijn gesteld, toerekenbaar tekort schiet in de nakoming van wezenlijke verplichtingen, voortvloeiend uit de overeenkomst.
20.3 De overeenkomst kan door verkoper met onmiddellijke ingang worden beëindigd op grond van dringende redenen. Dringende redenen zijn onder meer:
- Niet voldoen door de dealer of inkooporganisatie aan zijn/haar betalingsverplichtingen;
- Indien de dealer of inkooporganisatie zonder toestemming van verkoper goederen heeft doorgeleverd;
- Indien de dealer of inkooporganisatie de in overleg met verkoper gestelde omzettarget niet heeft gehaald;
- Indien de dealer of inkooporganisatie producten respectievelijk merken van verkoper gebruikt voor het (mede) promoten van andere producten.
- Indien de dealer of inkooporganisatie in staat van faillissement wordt verklaard, voorlopige surseance van betaling aanvraagt of door beslaglegging, ondercuratelestelling of anderszins de beschikkingsbevoegdheid over zijn/haar vermogen of een deel daarvan verliest.
- Na beëindiging van de relatie tussen dealer of inkooporganisatie en verkoper dient de dealer of inkooporganisatie de nog resterende voorraad binnen 5 werkdagen aan verkoper ter overname aan te bieden. Bij acceptatie van dit aanbod is verkoper verplicht de geldende verkoopprijs te betalen, minus eventuele genoten kortingen en/of waardevermindering wegens ouderdom en/of beschadiging. Voor nog niet betaalde goederen zal, eveneens behoudens vermindering wegens ouderdom en/of beschadiging, verrekening tegen aanschafprijs gelden.
Artikel 21 : Wijzigingen
21.1 Deze algemene voorwaarden kunnen door verkoper worden gewijzigd, doch deze wijzigingen gelden niet eerder jegens koper dan nadat koper van deze wijzigingen op de hoogte is gesteld.
22.2 Behoudens de in lid 1 omschreven mogelijkheid tot tussentijdse wijziging van deze algemene voorwaarden, is steeds de laatste gedeponeerde versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van de totstandkoming van de rechtsbetrekking met verkoper van toepassing.
Artikel 23: Toepasselijk recht
23.1 Op alle rechtsbetrekkingen waarbij verkoper partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.
23.2 Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.
Artikel 25: Geschillen
25.1 Alle geschillen welke tussen partijen mochten ontstaan naar aanleiding van hun overeenkomst, dan wel nadere overeenkomsten die daarvan het gevolg mochten zijn, of uit enige andere bestaande of toekomstige rechtsbetrekking, zoals bijvoorbeeld, zij het niet uitsluitend, ter zake van onrechtmatige daad, onverschuldigde betaling en ongerechtvaardigde verrijking, zullen worden beslecht door de Rechtbank Noord-Nederland, behoudens voor zover dwingende competentieregels aan deze keuze in de weg zouden staan.
25.2 Verkoper blijft bevoegd om koper te dagvaarden voor de volgens de wet op het toepasselijke internationale verdrag bevoegde rechter.
25.3 Het geschil wordt geacht aanwezig te zijn, zodra één van de partijen zulks verklaart.
Artikel 26: Vindplaats en wijzigingen voorwaarden
Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Utrecht.
Voor akkoord:
Plaats: Groningen
Datum: 27 mei 2024
De heer: J.Post
Bevoegd namens: M-TEC Nederland